Wat is Pro’s voor Pro’s?

Gebaseerd op het feit dat veel kinderen HIV-vrij ter wereld komen maar hun ouders verliezen, hebben we onderzocht hoe we de zelfredzaamheid van deze kinderen kunnen vergroten. De uitkomst was duidelijk: onderwijs! Zo is Pro’s voor Pro’s ontstaan, met als doel jongvolwassenen een opleiding te bieden waarmee ze een stabiele baan kunnen vinden om niet alleen zichzelf, maar vaak ook hun familie, te onderhouden. 

Onder begeleiding van Hugo Tempelman en Ralf Schmitt krijgen de deelnemers de kans om een opleiding te volgen in diverse sectoren, zoals zorg, bouw, onderwijs en natuurbehoud. Wat dit initiatief bijzonder maakt, is de samenwerking met lokale ondernemers uit Oosterhout en omgeving. Deze ondernemers, werkzaam in dezelfde sectoren als waarin de studenten worden opgeleid, bieden niet alleen financiële ondersteuning, maar ook mentorship en begeleiding. Moderne communicatiemiddelen stellen de studenten in staat om regelmatig contact te houden met hun mentoren, hun voortgang te delen en vragen te stellen.

Om duidelijke verwachtingen te scheppen en verantwoordelijkheden vast te leggen, wordt van de studenten verwacht dat ze een overeenkomst ondertekenen. Hierin staan afspraken over de duur van de opleiding, financiële verplichtingen en de frequentie van feedback, inclusief het delen van foto’s en berichten via sociale media. Dit alles met als doel niet alleen individuele groei te stimuleren, maar ook een gevoel van gemeenschapszin en verantwoordelijkheid te bevorderen.

Maar het houdt hier niet op. Na afronding van hun opleiding worden de studenten aangemoedigd om iets terug te geven aan de gemeenschap. Dit kan variëren van werken in Limpopo tot het afstaan van een deel van hun inkomen aan het initiatief, of het verrichten van vrijwilligerswerk bij het Ndlovu Care Group (NCG). Op deze manier wordt niet alleen het individu geholpen, maar wordt de hele gemeenschap versterkt en ondersteund. Op onze website zijn verschillende voorbeelden te vinden van hoe dit in de praktijk wordt gebracht (zie Pro’s – De Rens Joosen Foundation).

Aleck Mkhonza

Zo hebben we het voorbeeld van Aleck Mkhonza
Aleck en zijn familie leven van een arbeidsongeschiktheidsuitkering van zijn moeder, circa € 100,00 per maand. Aleck is niet in staat geweest om een baan te verkrijgen en doet vrijwilligerswerk bij een lokale school en bij het koor van Ndlovu Youth Choir. Hij grijpt elke mogelijkheid aan om werk te verkrijgen. Aleck volgt nu een opleiding tot vrachtwagenchauffeur. Deze opleiding wordt gefinancierd door Verkeersschool Willem Verboon uit Oosterhout. De totale kosten bedragen circa € 750,00.

Inmiddels is Aleck geslaagd voor zijn opleiding als vrachtwagenchauffeur en werkzaam binnen de NCG. Zo kan hij nu zelf voor  zijn familie zorgen en hij draagt bij aan het voortzetten van de NCG. We zijn erg blij dat we Aleck mochten helpen. 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.